Spørsmål og svar (FAQ)

Lurer du på noe i forbindelse med kjøp fra Norsk Mynthandel AS? Vi har samlet noen av de mest sentrale emnene kunder spør oss om.

Nei. Du velger selv om du ønsker å opprette en konto hos oss eller benytte gjestekassen ved utsjekk. Fordelen ved å opprette en konto hos oss er at du har ferdig utfylt personalia ved utsjekk, ønskeliste og tilgang til full ordre historikk.

Nei, du har ikke angrerett på kjøp av gull, sølv, platina eller palladium. Disse edelmetallene prisjusteres kontinuerlig mot verdens børser. Det er hele tiden bevegelse i disse prisene som er utenfor Norsk Mynthandel sin kontroll. Derfor er disse varer unntatt angrerettloven i henhold til angrerettloven § 22 bokstav d): Angreretten gjelder ikke avtaler om:
Levering av varer eller tjenester der prisen er avhengig av svingninger i finansmarkedet som kan skje innen utløpet av angrefristen og som ikke kan kontrolleres av den næringsdrivende.

Det er ikke mva på myntene vi selger da disse produktene er definert som gyldig betalingsmiddel (legal tender) og er fritatt merverdiavgift i henhold til lov om merverdiavgift.

Ja. Vi tilbyr tilbakekjøp fra kunder. Trykk her for mer informasjon: Selge til oss

Vi benytter ordet «spot» som er et intensjonalt begrep for «gjeldene pris» når vi snakker om edelmetall priser. Spotprisen bestemmes på det globale finansmarkedene og avgjøres av tilbud og etterspørsel. Spotprisen som oppgis på vår nettside følger de internasjonale normene for prissetting av edelmetaller og oppgis i verdi per 1 troy ounce (31,1 gram). Prisen du ser på vår side er da gjeldene pris for 1 troy oz (31,1 gram) gull, sølv, platinum og palladium med renhet 99,9%.

Premium (påslaget) er betegnelsen for den kostnaden som legges til på spotprisen for å danne utsalgsprisen på et objekt. Om det for eksempel står spot +79,- på et objekt er 79,- kroner premiumen på det objektet.

Vi anbefaler faktura som er et gebyrfritt betalingsalternativ, men vi tilbyr også kortbetaling via tjenesten Stripe og Vipps mot et gebyr.

Vi tilbyr to ulike fraktalternativ når man bestiller hos oss.

«Pakke til postkassen uten forsikring» et er uforsikret og rimeligere alternativ for ordrer under 5000,-. Her vil prisen justeres etter hvor stor samlet vekt og vises i handlekurv. Dette alternativet er ikke anbefalt av oss og sendingen skjer på kundens eget ansvar. Norsk Mynthandel AS erstatter ikke noen form for tap av forsendelser sendt med «Pakke til postkassen uten forsikring».

«Pakke til hentested med sporing og forsikring» er fullforsikret for kjøpesum/fakturabeløp frem til varen blir utlevert av transportør. Husk vi benytter ID kontroll ved utlevering Vi har en fastpris på 225,- på denne forsendelsen. Ved bestillinger over 25000,- er denne forsendelsen gratis.

Nei. Vi er en ren nettbutikk og alle varer sendes via posten/bring.

Varene vi kjøper kommer enten direkte fra anerkjente myntverk eller fra offisielle distributører og garanteres ekte. Vi kjøper også inn varer fra annenhåndsmarkedet og har derfor topp moderne testutstyr som gjør at vi kan teste alle varer vi kjøper inn. Testutstyret vi bruker er det samme som de store internasjonale edelmetall bedriftene bruker og gjør at vi kan utføre testing uten å skade myntene.

Vi deler gjerne myntene opp i to ulike kategorier med tanke på hvordan vi anbefaler oppbevaring av myntene. Er mynten av et metall som oksiderer eller ikke oksiderer. Mynter som oksiderer bør oppbevares et tørt sted uten store temperatur svingninger.

Mynter i rent gull, platina eller palladium anbefaler vi å lagre mynten i en myntkapsel uten strenge krav til lufttetthet. Her vil den viktigste oppgaven til myntkapselen være å sikre mynten mot riper og fingermerker. Alle myntene vi selger av disse metallene leveres i myntkapsel.

Mynter i sølv og andre metaller som oksiderer anbefaler vi å lagre i myntkapsler av høy kvalitet som er lufttette. Vi selger slike høykvalitetskapsler fra anerkjente Air-Tite som produseres i USA og som er kjent for å være de beste kapslene på markedet. OBS! Mange av våre rimeligste investeringsmynter(bullion) i sølv leveres i zip poser som ikke er ment for langvarig oppbevaring med tanke på oksidering. Disse posene kan få bittesmå hull som gjør at sølvmyntene kan oksidere. Slik oksidering kan gjøre at man for noen prosent lavere pris ved salg. 

Med tanke på sikkerhet anbefaler vi alle våre kunder å forhøre seg med forsikringsselskapet der de har innboforsikringen for å høre hvilke krav de stiller til oppbevaring. Den viktigste regelen med tanke på lagring av store verdier er å ikke fortelle andre personer om dette. OBS. Mange som velger å selge gull og sølv via offentlige medier publiserer at de har store verdier hjemme og kan få ubudne gjester på besøk.

Om man skal håndtere myntene direkte uten kapsel anbefaler vi alltid å bruke bomullshansker for å sikre seg mot håndteringsmerker som kan forringe verdien ved videre salg. Husk legg aldri myntene ned på hardt underlag som kan lage riper, men på et rent mykt underlag.